Птах лебідь: як називається дитинча, цікаві факти про тварин, як виглядає гніздо, де живе самка, розведення породи

Птах лебідь є символом краси, ніжності і вишуканості. Завдяки гордовитою поставі ці прекрасні створіння відомі у всьому світі і є незмінними героями ряду казок, легенд, переказів і сучасних мультфільмів. Багато видів лебедів є постійними мешканцями міських ставків, де їх підгодовують люди. Крім того, останнім часом практикується розведення лебедів в неволі для подальшого утримання в частих штучних ставках і водоймах.

Птах лебідь є символом краси, ніжності і вишуканості

Ці птахи в деяких регіонах планети знаходяться під особливою охороною, тому їх чисельність залишається стабільною. Деякі породи лебедів, що знаходилися під загрозою вимирання, через вжитих заходів були відведені від цієї небезпечної межі. Зараз їх чисельність поступово відновлюється. Завдяки підвищеній увазі з боку орнітологів багато цікавих фактів про лебедів, їх життя і поведінці в дикій природі стали відомі широкому загалу.

Де живуть лебеді?

Завдяки сучасним засобам, що використовується для відстеження переміщення диких птахів, про їх місцях поширення стало відомо набагато більше, ніж ще 50 років тому. Від того, де живе лебідь, залежить не тільки його зовнішній вигляд, а й спосіб життя. Найбільш численні північні різновиди, як правило, є перелітними птахами. У літній період вони зустрічаються в тундрових і лісових районах Америки і Європи. Тут в період достатку вони намагаються вивести пташенят і відгодуватися.

Також рекомендуємо прочитати:

Деякі види цих унікальних птахів активно розселяються і на території середньої смуги. Це багато в чому залежить від того, чи присутні в тому чи іншому регіоні прісноводні водойми, які можуть забезпечити цих великих пернатих необхідною кількістю корму. Зазвичай північні різновиди лебедів мігрують в більш південні регіони на зимівлю, заселяючи водойми Африки, Індії та деяких віддалених островів. Отримання цієї інформації стало можливо завдяки датчикам, які орнітології, що займаються дослідженням поведінки цих птахів, прикріпили до лапок окремих особин. Стало відомо, що далеко не завжди ці птахи повертають на те саме місце зимівлі, що і в минулі роки.

Американський лебідь намагається при відльоті з північних лугів знайти відповідний водойму на півдні, тобто на Каліфорнійському узбережжі і у Флориді, де він буде надійно захищений від людських очей і хижаків. Цей вид знаходиться під охороною, так як його чисельність не надто висока. Білий лебідь може замовити іноді в середній смузі, населяючи великі міські водойми, де вода не замерзає. Тут птиці покладаються на регулярну підгодівлю з боку людей. Точні критерії вибору місця зимівлі невідомі.

Завдяки гордовитою поставі ці прекрасні створіння відомі у всьому світі

Невеликі популяції живуть в Середній Азії і на півночі Африки. Крім того, птиці зустрічаються в Новій Зеландії та Австралії. В регіонах, де температура повітря не падає до критичних позначок, птиці можуть не здійснювати тривалих міграцій. Вони, як правило, живуть в тропічних болотах і на озерах. Зазвичай ці птахи живуть парами протягом року, захищаючи обраний ними ділянку від інших пернатих. Жоден з видів лебедя не потерпить поруч з собою загарбників. Вони люто відстоюють зайняту ними територію.

Галерея: птах лебідь (25 фото)

Самі граціозні птахи (відео)

Зовнішній вигляд

Більшість людей з раннього дитинства знають, як виглядає ця велична птиця. Це обумовлено тим, що лебеді мають ряд характеристик, які відрізняють їх від інших представників сімейства. Птахи є найбільшими водоплавними з тих, що зустрічаються в природі. Залежно від різновиду довжина тіла птиці може варіювати від 1,2 до 1,8 м. Розмах крил зазвичай коливається від 2 до 3 м. Вага лебедя в залежності від його різновиду може становити від 5-6 до 8-12 кг. Статура дуже щільне. Крила сильні і широкі, що дозволяє їм витримувати досить велику масу тіла. Розглядаючи опис лебедя, особливу увагу звертає на себе довга S-образна шия.

Для кожного виду цих водоплавних притаманний свій постав шиї. Наприклад, деякі різновиди цих птахів тримають шию вертикально, в той час як інші сильно згинають. Така довга шия потрібна їм для балансу. Дзьоб у птахів відрізняється досить великими розмірами. Він трохи сплощений і широкий. У деяких різновидів є характерне потовщення біля основи.

Дзьоб лебедя в залежності від його породи може бути чисто чорним, червоним або жовтим або ж включати комбінацію цих квітів.

Незважаючи на те що, перебуваючи на водній гладі, ці птахи виглядають повітряними і граціозними, на землі вони дуже незграбні. Це пов’язано з тим, що лапи у них відносно короткі і оснащені перетинками. Це значно ускладнює процес пересування по твердій поверхні. Розташовуються лапи так, щоб полегшити лебедю плавання. Зазвичай нижні кінцівки мають темне забарвлення.

У цих птахів хвіст досить короткий. Під ним розташовується так звана куприкова заліза. Вона є майже у всіх водоплавних. Необхідна ця залоза для продукції воскового жиру, який використовується птахом в подальшому для змазування свого оперення. Подібна обробка робить його водонепроникним. У більшості випадків оперення у дорослих особин однотонного сірого, чорного або білого кольору, але у деяких різновидів є і комбінації цих квітів. Оперення лебедя дуже м’яке на дотик, тому ці птахи часто ставали жертвами людей, які бажали отримати їх. Молодняк легко пізнаваний, так як має сіре забарвлення.

Більшість людей з раннього дитинства знають, як виглядає ця велична птиця

поширені види

Ці птахи в залежності від району, в якому вони селяться, придбали специфічні риси. В даний час виділяється 7 основних різновидів цих птахів, в тому числі:

  • шипун;
  • кликун;
  • чорний;
  • Чорношиїй;
  • американський;
  • малий
  • трубач.

Всі вони мають свої індивідуальні характеристики. Варто розглянути найбільш примітні характеристики найбільш часто зустрічаються різновидів цих птахів. Наприклад, вкрай поширений в Євразії кликун після декількох линьок в період статевого дозрівання набуває білосніжне оперення, темне забарвлення лап і яскраво-жовтий дзьоб. Ці створіння відрізняються лякливим вдачею і намагаються триматися в центрі водойми, подалі від берегів. Ці птахи називаються кликуна через те, їх легко можна впізнати по гучних звуків, які вони видають.

Інший поширений вид, який межує з кликуна, – це шипуни. Птахи мають багато спільного. Однак шипуни завжди тримають шию під час плавання в зігнутому положенні, а кликуни – у вертикальному. Крім того, у цього різновиду є характерний шішкообразние наріст біля основи дзьоба. Цей білий лебідь зазвичай селиться подалі від людини. Вони дуже люблять усамітнення і тишу.

Досить екзотичний зовнішній вигляд має Чорношиїй лебідь. Живуть ці птахи тільки на обмеженій території в Південній Америці. Це дуже красиві лебеді. Їх тіло вкрите пір’ям білосніжного кольору, а шиї і голова має чорне забарвлення. Чорношиїй лебідь виглядає дуже контрастно. Картину доповнює сірий дзьоб з яскраво-червоним шишкуватим наростом.

Примітним є і американський лебідь. Він відноситься до найдрібніших представникам цієї групи. Особи цього різновиду лебедів зазвичай досягають ваги не більше 5-6 кг. Населяють вони переважно тундрові райони Північної Америки. Для виведення пташенят вони вибирають тихі глухі райони. Тільки тут є сприятливі умови для даних тварин.

На особливу увагу заслуговує і лебідь-трубач. Птах пішла по особливому шляху розвитку, тому має ряд відмінностей від своїх родичів. Лебідь-трубач сильно нагадує шипуна. Це дуже великий птах, що досягає у вазі 13 кг. Довжина тіла такого птаха, як лебідь трубач, становить близько 180 см. Примітною особливістю є наявність практично плоского чорного дзьоба без шишки. Лебідь-трубач має дуже густе оперення, завдяки чому він може перебувати на місця гніздування раніше багатьох інших родичів. Через своїх великих розмірів ці птахи є ласою здобиччю для мисливців. У деяких районах лебідь-трубач перебуває під особливою охороною.

Лебідь кликун (відео)

Спосіб життя лебедів

Основними для цього птаха є такі стихії, як повітря і вода. Завдяки унікальній будові тіла і дуже щільному оперенню ці величні створення здатні підніматися на висоту близько 8000 м. Лебеді є моногамними створіннями. Все життя вони проводять разом зі своїм партнером. Якщо одна з птиць в парі гине, друга може знайти собі нову пару за умови, що вона є досить молодий. Старі особини можуть все життя провести на самоті. Більшість видів цих птахів здійснюють тривалі міграції. У той же час є і такі, які живуть осіло. Лебеді, як і всі водоплавні, вживають найрізноманітніші корми, які можуть добути в водоймі і навколо нього. У раціон птахів зазвичай входять:

  • водорості;
  • коріння;
  • дрібні водяні комахи;
  • жаби;
  • дрібні риби;
  • рачки;
  • трави.

Таким чином, лебедя можна назвати всеїдним, так як він може вживати їжу як рослинного, так і тваринного походження. Незважаючи на те що ці птахи не можуть пірнати на велику глибину, їх довга шия допомагає їм здобувати корм. Дорослі особини практично не мають природних ворогів, так як птахи рідко вибираються на берег, тому нападу великих хижих тварин не уявляють для них небезпеку. Коли птахи бачать загрозу, вони можуть злетіти або ж кинутися в воду. Для молодих особин серйозну небезпеку становлять хижі птахи, в тому числі беркути і річкові скопи. Пара, що захищає свою територію, може вести себе дуже агресивно. Вони з легкістю можуть відігнати від гнізда песця, лисиця або куницю. В цьому випадку дорослі особини використовують свої великі крила і міцний дзьоб. Великий птах, нападаючи, може навіть зламати людині руку.

Поведінка лебедів в період розмноження

Незважаючи на те що на місця гніздування птахів прибувають досить рано, шлюбні ігри у них в основному починаються в кінці весни, коли температура вже стає стабільною. Спочатку пара лебедів займається залицянням, виконуючи особливі синхронні рухи, які дозволяють оновити наявні відносини. Далі самка лебедя, знайшовши відокремлене місце в осоці, приступає до будівництва гнізда. Це місце повинно бути настільки великим, щоб самка могла без побоювання займатися висиджування яєць в подальшому. Воно може становити в діаметрі від 1,5 до 3 м. У висоту гніздо лебедя може досягати 0,8 м. Зазвичай в кладці виявляється від 3 до 9 яєць.

Насиджування, як правило, займається самка. Інкубаційний період зазвичай становить від 33 до 40 днів.

Далеко не всі знають, як називається дитинча лебедя. Насправді не існує окремого слова для позначення молодняка даного виду. У той же час вже давно прийнято називати пташенят лебедя «гидкими каченятами». Зовні певна схожість є. Зазвичай пташенята мають сірий окрас оперення. Після вилуплення молодняк обсихає і відразу ж може починати самостійно годуватися під пильною увагою батьків. Це найнебезпечніший період в житті пташенят. Хижаки прагнуть поласувати молодняком, тому його збереження залежить від пильності дорослих особин.

Ссылка на основную публикацию