Птах омелюхи (55 фото): як виглядає звичайний американський, перелітні з чубчиком, як співає, жовтий кінчик, яка група, свірістелка для дітей, відео

Омелюх – птах невелика, але достатня яскрава. Свою назву це перната істота отримало завдяки характерному свисту, яке воно видає. До родини свірістелевих в повній мірі може ставитися всього 8 видів птахів. Найбільш часто зустрічаються шовкові і справжні омелюхи, а також сорокопуди. Ці пернаті створення відрізняються скоромними розмірами, завдяки чому на них ніколи не велася активна полювання.

Омелюх – птах невелика, але достатня яскрава

Далеко не всі люди знають, як виглядає цей птах. Однак нерідко вони, збираючись у великі зграї, стають справжніми шкідниками, поїдаючи ягоди, які вирощуються людьми. Наприклад, американський омелюхи є справжньою грозою плантацій голубики. Нерідко птахи не можуть проковтнути особливо великі плоди, тому після декількох спроб просто кидають їх на землю. Вони завдають величезної шкоди господарству, тому нерідко фермери вдаються до отрут, що може стати причиною загибелі великої кількості цих істот.

Анатомічні характеристики омелюхи

Довжина тіла цих дивовижних пернатих створінь становить близько 19-23 см. Маса їх тіла варіюється в межах від 60 до 68 см. Хвостик короткий. Розмах крил досягає 36 см. Лапки у омелюхи досить короткі. Це дозволяє птахам ховати їх від холоду в теплому оперенні. Пальці дуже чіпкі. Тіло дуже щільне і збите. Голова тримається на великий шиї. Оперення у птиці щільно прилягає до тіла. Така будова дозволяє омелюхи виживати навіть при настанні найсильніших холодів. Крім усього іншого, вони є прекрасними літунами, здатними здійснювати найнеймовірніші маневри в повітрі.

Також рекомендуємо прочитати:

Опис більшості видів цих птахів приблизно однаково за винятком чорної різновиди. Звичайний омелюхи виглядають строкато. На голові у птахів є яскравий рудо-бурий чубчик. Від області скроні уздовж очі і аж до перенісся тягнеться своєрідна чорна маска, яка лише злегка облямована з боків білою смугою. Дзьоб у птаха короткий, чорного кольору. Райдужка очі відрізняється темним забарвленням, тому з боку може здатися, що птах наділу маску. Частина, що залишилася голови, горло і спинка покриті яскравим рудо-бурим оперенням. Верх спини сіро-бурий, в ось хвостова частина сіра. Черевце у птиці світло-бежеве. Оперення в області надхвостья відрізняється білим кольором.

Свою назву це перната істота отримало завдяки характерному свисту, яке воно видає

Махові пера на крилах відрізняються чорно-сірим відтінком, але на них представлено кілька яскраво-червоних плям. У деяких видів омелюхи під грудкою є чорний комірець, а кінчик хвоста жовтий з чорними смужками. На крилах також є яскраві плями. Оперення у подібних особин більш сіре. В значній мірі відрізняються від своїх родичів чорні омелюхи. Тільки самки цього виду мають світло-сіре оперення. Самці ж відрізняються вугільно-чорним забарвленням. Чубчик у птахів завжди стоїть прямо. Загальний похмурий вигляд доповнюють яскраво-червоні очі.

Омелюхи – жонглери (відео)

Галерея: птах омелюхи (25 фото)

Ареал поширення і міграції омелюхи

Основним місцем проживання та гніздування цих пернатих створінь є зона тайгових лісів і лесотундр північної півкулі. Таким чином, поширені вони в Євразії і в Північній Америці. Навесні і влітку вони живуть в самих північних широтах, де можуть знайти необхідну кількість корму. Омелюх – перелітаючи птах. Однак зими в цьому регіоні настільки суворі, що ці птахи змушені откочевивают в більш південні регіони, де температура падає низько, але при цьому не є критичною для цих створінь. Зазвичай в кінці грудня омелюхи прибувають в середню смугу України, а також з’являються на околицях міст центральної Європи.

Махові пера на крилах відрізняються чорно-сірим відтінком, але на них представлено кілька яскраво-червоних плям

У зимовий час американський омелюхи відкочовує в центральну частину континенту. У більш південні райони вони не мігрують. Омелюхи не щороку відвідують ті чи інші місця. Ще невідомо, звідки вони дізнаються про те, де їх чекає багато корму, або чи немає у них своєрідного чуття, що дозволяє точно визначати це. Вони завжди з’являються там, де урожай різних ягід великий і може їх прогодувати протягом тривалого часу. Коли кормова база на одній ділянці виснажується, вони можуть знову підніматися на крило і шукати більш благополучну місцевість.

Як живуть омелюхи в природі?

Ці перелітні птахи воліють стайня спосіб життя. Зазвичай група омелюхи включає більше 50 особин. Особливо великі зграї налічують близько 150 тис. Особин. Ці пернаті створення, змушені кочувати, рятуючись від холодів, постійно змінюють свій раціон. Влітку, коли вони займаються виведенням потомства, вони в багатьох тайгових лісах харчуються їжею переважно тваринного походження.

Їх улюбленими стравами стають:

  • метелики;
  • бабки;
  • личинки;
  • жуки;
  • комарі.

Їх прекрасні аеродинамічні властивості дозволяють ловити комах прямо в польоті. Омелюхи відрізняються підвищеною ненажерливістю, тому за період гніздування вони можуть знищувати немислиму кількість шкідників лісу. У зимовий час ця пташка переходить на рослинні корми. Вона вважає за краще ягоди всіх видів.

Навіть незважаючи на сильні холоди, вони затримуються в раціонах, де є велика кількість насіння і ягід таких рослин, як:

  • калина;
  • барбарис;
  • шипшина;
  • горобина;
  • ялівець;
  • шовковиця;
  • бузок;
  • омела;
  • брусниця;
  • крушина;
  • черемха;
  • бирючина;
  • глід.

Ранньою весною і восени птахи, що живуть на такій дієті, можуть вести себе не зовсім адекватно. П’яні омелюхи – вже досить вивчений феномен. Вся справа в тому, що вони у величезних кількостях споживають ягоди, в яких при певній температурі зовнішнього середовища спостерігається процес бродіння.

Таким чином, в найкоротші терміни омелюхи можуть спожити досить багато алкоголю, що міститься в ягодах, щоб трохи випити. Цей стан є вкрай небезпечним для птахів, так як вони можуть врізатися в різні предмети, отримуючи травми. У деяких випадках це призводить до загибелі птахів. Крім того, це сильно турбує людей, адже нерідко ці пернаті створення врізаються в будинки.

Птах свірістелка надає значну послугу багатьом рослинами, так як сприяє поширенню насіння. Ці створіння відрізняються підвищеною швидкістю обміну речовин, тому вони змушені споживати значну кількість ягід. Після перетравлення насіння залишаються недоторканими. Пройшовши через кишечник птиці, вони висіваються на значній відстані від материнської рослини. Після такої обробки їм значно легше зійти.

Омелюх – красива перелітний птах (відео)

Розмноження омелюхи в природі

Омелюхи формують пари ще взимку. Знайшовши партнера, птахи тримаються поруч і так роблять міграцію на свої місця гніздування. По прильоту пари відокремлюються від зграї і шукають відповідне місце. Найкраще для облаштування будинку підходять високі старі їли. Зазвичай гнізда цих птахів розташовуються на висоті 10-13 м. У цей час омелюхи починає співати по-справжньому. В цей час звуки, які птахи видають, нагадують сопілка. Далеко не всім людям вдається почути, як співає цей птах з чубчиком.

Лише на початку літа омелюхи приступають до будівництва гнізда. Вони шукають слушно місце, приховане в лісовій глушині, щоб створити для дітей надійний дах. Зазвичай гнізда цих птахів відрізняються кулястою формою. Це вкрай важливо, тому що навіть влітку тут трапляються дуже холодні дощі, які можуть стати причиною загибелі молодняка.

Зазвичай гнізда омелюхи шикуються з невеликих гнучких гілочок, травинок та інших відповідних матеріалів. Всередині будиночок додатково встеляється мохом. Готова конструкція дуже міцна. Далі самка приступає до відкладання яєць. Зазвичай їх кількість варіюється від 4 до 6 шт. Вони мають ніжний блакитний окрас шкаралупи. Далі самка висиджує яйця. Самець в процесі інкубації не бере, але при цьому приносить партнерці їжу.

Пташенята з’являються через 2 тижні. У перші дні самка може залишати їх лише на короткий термін, так як вони потребують додаткового зігріваючи. Далі обоє батьків шукають корм для свого потомства. При достатній кількості їжі пташенята швидко міцніють і вже через 2 тижні починають залишати гніздо. При цьому вони все ще потребують опіки батьків, тому тримаються поруч з ними. До зими молодняк стає порожниною самостійним і нарівні з дорослими відправляється в тривалу міграцію в регіони з більш м’яким кліматом. Зазвичай половозрелости пташенята досягають лише в однорічному віці. Тривалість життя омелюхи в природному середовищі існування становить приблизно 10-13 років.

Ссылка на основную публикацию