Птах сова: що собою представляє, скільки видів сов існує, де вони живуть і чим харчуються

Одними з найдавніших птахів на Землі вважаються сови. Це досить розумні хижаки, які живуть поодинці, полюють на невеликих тварин і пташок. Нічний спосіб життя сов змусив їх називати нічними птахами-хижачка, а денними хижаками є сокіл і орел. Цих птахів можна спостерігати в будь-якій точці земної кулі, де є хоч якась живність. Чи не зустрінеш сову тільки в холодній Антарктиді.

сова

Трохи про хижака

Сови відносяться до категорії нічних хижаків. Якщо коротко описати птиці, то сова має велику круглу голову з великими очима. Її пір’я можуть бути будь-захисного фарбування в залежності від місцевості проживання (гори, ліс, степ). Головна зброя хижака – довгі і дуже гострі кігті, а також хоч і невеликий, але хижий дзьоб сови. Найменша птах класу совиних виростає до 20 см, максимальний розмір – 70 см.

Лапи хижачок жилаві, досить сильні, з їх допомогою здійснюється захоплення жертви. Завдяки великим очам вони бачать однаково добре вдень і вночі. Також можна відзначити рухливість шиї, завдяки чому тварина може повертати голову без всяких зусиль на 270 градусів. А слухові якості приблизно в 50 разів краще розвинені, ніж у людей.

Залежно від місцевості вони облаштовують свої гнізда в ущелинах скель, дуплах лісових дерев, земляних норах або займають вільні гнізда. Деякі види совиних, які проживають поблизу людей, можуть заселятися на горищах будинків. Живуть ці птахи протягом 5-15 років. Тривалість життя залежить від особливостей самого виду хижаків, їх розміру та умов проживання. До довгожителів відносяться пугачі.

Також рекомендуємо прочитати:

різновиди сов

різновиди птахів

На сьогоднішній день вчені налічують приблизно 420 різновидів птахів сімейства совиних, а скільки видів сов офіційно зареєстровано:

Що їсть сова

  • подсемейств – 3;
  • пологів – 30;
  • видів – 214.

На території України зафіксовано 17 видів птахів з сімейства совиних.

Найпоширеніші види сов:

вид птиці Розміри забарвлення Місце проживання
довжина, см розмах крил, см маса, г
вухата 31-36 86-98   Сіро-бура, біла груди Європа, північ Азії
бородата сова 80 150   Димчасто-сіра Прибалтика, Сибір, Сахалін, Монголія
Філін 60-75 160-190 2100-3200 Рудувата, охриста Євразія
Сичик-горобець 15-19 35-40 55-80 Сіро-бура, темно-коричнева  
домовик сич 25   150-170 Пісочна, світло-бура, біле черевце з бурими плямами Європа (південь, центр), Північна Африка, південь Азії, Україна (Забайкаллі, Південний Алтай, Центральна частина)
сипуха 34-39 80-95 190-700 Руда з безліччю поперечних цяточок і смужок На всіх материках, крім Антарктиди
Біла сова 55-70 143-166 2000-3000 Біла з темними цятками Євразія, Гренландія, Північна Америка, острови Північного Льодовитого океану
яструбина 45     Буро-коричнева з білими плямами Європа, Азія, Північна Америка, Україна (Камчатка, Чукотка)

Житла, переваги в харчуванні

Сови живуть на всіх континентах земної кулі. Їх тільки немає в Антарктиді. Так як ці птахи належать до хижаків, багато з них хотіли лісові регіони, де можна знайти більше тваринної їжі.

Тільки деякі види сов проживають на відкритих територіях.

Де сплять сови

В основному сови живуть і розмножуються в дуплах або гніздах, наприклад:

  • пугачі пристосовуються до життя практично скрізь: лісові масиви, степи, гірські регіони, пустелі;
  • вухаті сови формують свої гнізда виключно в лісах, при цьому полювання воліють на відкритих територіях;
  • білі сови, що мешкають в тундрі, взимку перелітають на південь, але не люблять ліс;
  • сова бородата живе виключно в густих лісах тайги;
  • домовик сич і сипуха прекрасно облаштовуються на горищах і під дахами будівель.

Птахи сімейства совиних харчуються в основному невеликими пташками, тваринами, комахами та гризунами. Раціон залежить від їх розмірів і місця проживання. наприклад:

Де живуть сови

  • маленькі совята харчуються кониками, жуками, іншими комахами;
  • великі хижаки поїдають мишей, щурів, ящірок, їжаків, жаб, зайців, курчат, змій, іншу живність;
  • птахи, які живуть поблизу водойм, споживають в їжу мідії, крабів, дрібну рибу;
  • хижаки сімейства совиних, які проживають на території тропіків, харчуються ягодами і фруктами, різноманітною рослинністю.

Сови можуть не пити воду протягом декількох місяців. Спрагу при цьому вони втамовують кров’ю своїх жертв. Ці птахи, обжившись на одному місці, ніколи його не покинуть, тільки коли почнуть відчувати нестачу в їжі.

Ссылка на основную публикацию