Сакральні сорок днів після похорону що це значить

Сорок днів після похорону – що це значить для невіруючого, далекого від Православної Церкви людини, неважко уявити. Родичі покійного сприймають цю подію як остаточне знищення і абсолютне припинення всякого буття. Для атеїстичного і наукової свідомості такий світогляд приводить до розпачу і безвиході. Але догмат, тобто закон, бессмертія- один з головних в християнстві. Його підтвердженням є славне Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. Син Божий першим переміг вічну смерть і вказав, що Він і є Істина, Шлях і Життя. Порятунок у Христі – мета людського існування. У зв’язку з цим сороковини, поминки і інші дати пам’яті покійних повинні бути приводом до молитовного стояння, роздачі милостині і інших добрих справ, а не до зневіри.

Що потрібно знати про сенс сороковин?

Церква стверджує, що душа, як одна з трьох складових людської сутності, повинна пройти 3 стану в вічності:

  • в материнському лоні;
  • на землі;
  • в потойбічному світі.

Виходячи з цих істин, занадто засмучуватися про смерть не варто. Не тямлячи першого стану, люди страшенно бояться замислюватися про третій. І коли воно приходить, подія стає трагедією. При цьому вони абсолютно не бажають докладати ніяких зусиль для облаштування себе у вічності. 3, 9, 40 день, а також річниця після похорону встановлені Церквою для нагадування про те, що душа жива, хоч тіло і лежить в землі. Таїнство смерті є дверима, за допомогою якої розлучилася з тілом духовна сутність відправляється у вічність.

Особливе значення для покійного мають сороковини.

У цей день по фізичним мірками (так як за труною часу не існує) душа після проходження митарств втретє возноситься на поклоніння Пресвятій Трійці. Тільки тепер праведний Суддя призначає їй місцеперебування відповідно до земним життям і справами. Нова обитель – це моральний стан, в якому перебувала людина, будучи в матеріальному світі. Адже там все таємні справи, думки і наміри стають явними.

Причини встановлення сороковин

Необхідність молитися про померлого протягом 40 днів від смерті має свої обґрунтування. Ісус Христос, зробивши справу порятунку людини на землі, через таку кількість діб після Воскресіння вознісся на небо. Подібно Сина Божого, і людська душа, завершивши свій життєвий шлях, отримує нагороду саме на сороковий день. Дане число в Святому Письмі і Переданні зустрічається нерідко. Саме протягом цього часу:

  • ізраїльський народ оплакував смерть патріарха Якова та Мойсея;
  • пророк Ілля подорожував до гори Хорив;
  • Мойсей постив перед прийняттям Закону Божого;
  • Ісус Христос після хрещення знаходився в пустелі і постив;
  • Син Божий після Воскресіння жив на землі і проповідував апостолам таємниці Царства Небесного.

Після виходу з єгипетського рабства євреї провели в пустелі 40 років в знак непокори волі Бога. Святі учні Христові узаконили всі дні поминання покійних, а особливо – сороковий. Господь переміг диявола після посту і молитов в пустелі. Також і Церква просить Бога, щоб Він дарував покійному свою благодать для перемоги над ворогом за допомогою соборних молитов.
Поминки на 40 днів
Цим православні показують, що союз любові не розривається смертю, який перейшов в інший світ вічний і духом живе з рештою на землі. А після Другого Пришестя Ісуса Христа відбудеться загальне воскресіння. Тоді всі три складові частини людини (дух, душа і тіло) знову возз’єднаються. Що може бути радісніше такої віри, надії і всепоглинаючої любові?

дієвість милостині

Після молитви, тобто звернення до Бога, справою неймовірною важливості для вирішення долі покійного в вічності є милостиня – ні застілля, ні порожні розмови про небіжчика, а саме допомога дійсно нужденним людям. Звичай роздавати жертву відомий з давніх часів. Розкішні поховання, мармурові пам’ятники на могилу не є показником любові, а тільки – власного марнославства. Вони для хоронили і покійних не приносять користі і навіть можуть завдавати шкоди. Втім, милосердя вимірюється не кількістю грошей, а щирістю дає.

Пожертвування з чистим серцем дві останні лепти значать більше, ніж дані від надлишку великі суми.

Доброчинність живими в пам’ять про померлого так само важливі, як якщо б він сам здійснював благі справи. Пояснюється це дуже просто – милостиня збільшує число тих, хто молиться про порятунок померлого. Все Євангеліє пронизане цією ідеєю, і в ньому представлено безліч прикладів, коли за клопотанням одних була послана благодать зцілення іншим. Жертвує вбогого, той позичає Богові. Милостивий людина одержує не тільки сам нагороду від Господа, але і стає заступником за небіжчика. Молитва і благотворіння належать до справ милосердя. Вони є плодом любові.

Символи вічного життя

Поминки влаштовують перед днем, відповідним сорокового з моменту смерті людини. При збігу з великим християнським святом захід слід перенести на час, вказаний священиком. По можливості бажано сходити на цвинтар, прибрати могилу родича, навесні посадити живі квіти. Нести штучні вінки або букети для православних неприпустимо, так як для них покійний живий. Це те ж саме, що прийти на свято до іменинника з подібним безстороннім подарунком.
На кладовище не дозволяється влаштовувати язичницькі тризни узливанням спиртних напоїв. Головним заходом на 40 днів залишається Божественна літургія. При її відсутності замовляють панахиду. Помолившись, можна запросити прийшли пом’янути покійного невеликим обідом. Алкоголь, всяке радість у вигляді світських пісень мало того, що ображають пам’ять, але вносять сум’яття в душу покійного. Поминки – НЕ світський прийом і не зустріч давно не бачили людей.

Це ще одне нагадування про вічність буття і про існуючу можливість виправлення тим, хто живе в матеріальному світі.

Меню на сороковини нічим не обмежується, якщо немає пісних днів. Основним блюдом вважається кутя або коливо. Це зварені зерна пшениці, рису, приправлені цукром, медом або варенням. Кутя має свій сенс, тому її вживають на всіх поминальних зустрічах. Насіння пшениці є знаком майбутнього Воскресіння з мертвих. Про це не раз говорить Христос – якщо зерно не помре, то так і залишиться лежати в землі, поки не сопреет. А коли помре, то можна очікувати многую прибуток. Зерна з медом і цукром представляють собою віру і надію на те, що благочестива душа після фізичної смерті виявиться в райських обителях. Сорок днів після похорону – що це значить? Відповідь на це питання найкраще дасть парафіяльний священик будь-якого православного храму.

Ссылка на основную публикацию