Що робити з вербою після Вербної Неділі

Багато віруючих задаються питанням, що робити з вербою після Вербної Неділі, не викидати ж освячені гілочки просто в сміття і вдома все букетики залишати – це теж не діло. Перш за все, освячена в цьому році верба повинна бути в червоному кутку, там зберігатися весь рік, а ось від торішньої гілочки потрібно буде позбутися, але за церковними правилами і канонами.

Зберігати освячений в поточному році букетик у Вербну неділю потрібно, поставивши в вазочку. Спочатку можна туди додати води, щоб молоді гілочки ще більше розпустилися. Потім дістати з води, покласти горизонтально і дати просохнути, потім перенести до ікон.

Як утилізувати вербу

Як тільки ваш букетик на Вербну неділю було освячено святою водою священиком в храмі, на нього зійшла благодать Духа Святого. Це означає, звичайний букетик вже став християнською реліквією і носить характер святині. Тобто, коли букет засохне і буде замінений новим, ні в якому разі не можна викидати його у відро для сміття.

Молитва перед освяченням верби

Варіанти, що робити зі старою вербою після Вербної Неділі:

  1. Можна старі гілочки закопати в місці, де не будуть ходити люди або тварини. Прекрасний варіант місця для цього – ваш сад або дачну ділянку, глухий куточок міського парку.
  2. Можна старі гілочки пустити по річці (вона повинна бути чистою, з хорошим перебігом).
  3. Утилізувати стару вербу допоможе вогонь, спалювати гілочки верби можна і в печі, і в багатті.
  4. Згодувати тваринам.Вербна неділя
  5. Віднести назад в храм, там потім проводиться масовий ритуал спалення старих гілочок. Інші змови і прикмети на Вербну неділю.

Цікаво! Якщо протягом часу як ваш букетик з Вербної неділі стояв у вазі з водою гілки пустили коріння, то рослина можна посадити. Спочатку вирощувати його будинку, а коли деревце зміцніє, пересадити на ділянку поруч з водою.

Народні прикмети про цілющі і чудесні властивості освячених гілочок Вербної неділі:

  • Додому принести таку кількість гілочок верби, скільки членів у вас в родині. Але в храмах говорять, що кількість гілок не має значення, головне, щоб воно було непарним.
  • Роздавати свою Вербочка не можна. Якщо хтось не може прийти в храм і сам освятити букетик, то потрібно купити йому окремий екземпляр, освятити разом зі своєю вербою, а потім передати людині.
  • Символічно вже освяченим букетиком після святкової служби прийнято бити всіх домашніх, особливо це стосується маленьких діток. Є повір’я, що верба принесе здоров’я і силу.
  • Після освячення можна їсти нирки верби, щоб захиститися від хвороб, зачати дитину або просто завершити справу, яку вже давно тягнеться.

освячення верби в храмі

У цьому матеріалі привели доступні не тільки для сільського, а й для міського жителя варіанти, що робити з вербою після Вербної Неділі. Освячені же в цьому році гілочки будинку потрібно буде зберігати цілий рік до наступного свята. За бажанням з освяченої верби можна складати букети, робити вінки та інші вироби своїми руками, в тому числі, до Пасхи Христової.

У християнстві, як і в народній культурі слов’ян верба завжди вважалася особливим сильним деревом. Вона першою розквітала навесні, завжди відрізнялася витривалістю і силою. Тому не дивно, що пальмові гілки цього дня входу Господнього в Єрусалим на Русі замінили саме вербою.

Приємно, що багато народних традицій свята збереглися, але не можна забувати ні в якому разі саме про християнську складової цієї події – обов’язково йти в храм, щоб помолитися, щоб зустріти Господа Бога в своїй душі і в житті, а не просто, щоб освятити святкові вербові букетики.

Ссылка на основную публикацию