Страсна седмиця Великого посту по днях

Коли мова заходить про те, що таке Страсна седмиця Великого посту і по днях, що можна робити, то потрібно згадати кожен з днів. Кожен день Страсного тижня називається «великий» або «пристрасної» і закінчується цей період з настанням Великодня. У 2019 православні святкуватимуть Великдень 28 квітня, а це значить, що Страсна седмиця доводиться на 22-27 квітня.

Крім того, що кожен день цього тижня має свою назву, він також відрізняється певними традиціями: церковними і народними, які слід обов’язково провести. Це не тільки скорботна тиждень, яку потрібно провести в молитвах і особливо суворому пості.

Це також останні дні, коли можна як слід підготуватися до святкування Великодня: забратися удома, пофарбувати яйця і спекти паски, освятити їжу, приготувати всі страви для пасхального столу і зберегти сили, щоб у Велику суботу відправитися на нічну службу. Ми вже писали докладніше про те, Страсний тиждень: що можна робити. Але тепер зупинимося на кожному днем ​​і його особливості.

Страсна седмиця Великого посту

Страсна седмиця Великого посту по днях

Понеділок, 22 квітня

Великий понеділок починається відразу після Вербної неділі. Незважаючи на те, що ще вчора було свято, і можна було веселитися, їсти рибу, в понеділок необхідно налаштуватися знову на останні суворі дні посту. В цей день рекомендується їсти 1-2 рази і зовсім небагато.

Що стосується домашніх справ, то можна починати генеральне прибирання. Наприклад, вибити килими, розібрати шафи, протерти пил в тих місцях, докуда часто в звичайні дні просто не доходять руки. Що стосується церковного статуту, то цей день присвячений спогадам про патріарха Йосипа (прообраз страждає Христа).

Вівторок, 23 квітня

Зазвичай у Великий вівторок господині активно прибираються і готуються до Великодня. Потрібно не переносити всі побутові справи на середу і четвер, а займатися прибиранням і підготовкою до свята вже з вівторка. Не забувати відвідувати храм, молитися.

Особливості Страсної седмиці

Середа, 24 квітня

Триває активна підготовка в Великодня. Можна вже робити тісто для пасок, активно фарбувати яйця, готувати інші великодні страви. Обов’язково приділіть особливу увагу прибиранню, щоб не залишити всі справи на четвер.

Четвер, 25 квітня

Займає особливе місце в Страсний тиждень Великого посту (по днях тижня). Багато господинь називають Четверг «чистим». Через те, що це останній день до Пасхи і до закінчення Квітковій тижні (тиждень після настання Великодня), коли можна забиратися будинку: мити, прати, шити. Обов’язково в цей день потрібно помити вікна і двері, провести повну генеральне прибирання. Нагадуємо також про особливий ритуал, як рахувати гроші в Чистий четвер.

В церкви у Великий четвер згадують про Тайну Вечерю. У цей вечір Ісус Христос зібрав своїх 12 учнів на вечерю і розповів про те, що вже на світанку один з учнів зрадить його, а інший відречеться від Ісуса ще до того, як три рази прокукурікає півень. У цей вечір Христос дав учням вино і сказав, що це кров його. Дав хліб і сказав, що ця плоть його. З тих пір в церквах п’ють вино, як кров Христову і їдять просфору, як плоть Христову.

П’ятниця, 26 квітня

Страсна п’ятниця відрізняється тим, що в церковному році це день великої скорботи. У п’ятницю Ісус Христос був розіп’ятий на хресті, це була мученицька смерть, про яку Син Божий все знав, на яку він йшов свідомо. У церкві на службі в цей вечір згадують про суд і розп’яття Ісуса Христа. Їсти можна до закінчення вечірньої служби, а після неї дозволяється тільки вода і хліб.

Дні Страсної седмиці Великого посту

Ні про які домашніх роботах в цей день не може йти й мови. Дозволяється спекти хліб, велика частина якого роздається бідним по шляху на вечірню службу.

Субота, 27 квітня

Також не рекомендується їсти до закінчення вечірньої служби. Але, в принципі, можна їсти пісну їжу. Потрібно завершити всі приготування до Великодня. Обов’язково сходити до церкви, щоб освятити їжу в великодньому кошику. Увечері можна вирушати на службу, де, після Хресного ходу опівночі, священик проголосить всім про те, що Христос Воскрес і що Пасха наступила.

Приділіть особливу увагу кожному дню Страсної седмиці Великого посту. Це час скорботи, час роздумів про віру і відвідування церкви. Але найголовніше – це дні активної підготовки до Великодня і до подальшого святкового періоду.

Ссылка на основную публикацию