Суфійські зікри – що це і їх вплив на людину.

Зікр – це багаторазове повторення священного тексту, глибока медитація, яка йде з Серця, це спогад про Божественне. Практика, яка має свої особливості, при цьому застосовуються різні рухи – молитовні пози, кружляння, похитування. Матеріалом для практики зікр, є Коран.

У техніку зікр залучені безліч процесів. Практикувати його треба, коли Душа вільна від усього, без абстрактних думок. Вона допоможе позбутися від негативу і дасть позитивний життєвий заряд.

Медитацію починають сівши обличчям до Мекки, поклавши руки на стегна і закривши очі. Вимовляють молитву щиро, з самого Серця.

Зікри бувають двох видів: поминання вголос і поминання про себе.

Використовується техніка дихання, спів і безмовність. Техніка дихання гармонізує людини, здійснює возз’єднання з Космосом. Дихання – це сила Творця. Для виконання практики, застосовують одяг просочений мастилами.

Зікри проходять в активному русі – в танці дервішів або в сокральная хороводі. Така практика дуже позитивно впливає на людину, допомагає духовному розвитку, налаштовує на одну енергетичну хвилю.

Часто практику зікри здійснюють під музичний супровід, застосовуючи завивання або використовуючи тихі медитації. Суфі вважають, що створення вібрацій звуком, здатне очищати тіло і розум, здатна виліковувати людей. Кількість виголошених молитов, має бути непарною, для цього використовують спеціальні чотки для тих, хто молиться.

У процесі духовного розвитку, відкривається багатошаровість сенсу молитов. При колективному виконанні зікр має великий вплив на тих, хто молиться. Важливу роль в колективних зикре грає наставник. Кожен, хто медитує людина, повинен звернутися всередину себе, пізнати себе і з’єднатися з Богом.

Тривалі практики заїру, дозволяють проникнути молитвам глибоко в душу, кордону із Всесвітом і Творцем зникають, настає стан – благодіяння.

Практику заїр застосовують в ісламі, в віру багаї і люди далекі від ісламу. Заїр допомагає фізичному та духовному розвитку, позбавляє від хвороб, надає можливість виконання своїх бажань, формує сприятливий енергетичне поле.

Практикуючи зікри, пам’ятайте, що спрямовані вони на творення, поліпшення нашого оточення і життєвого простору. Тільки позитивні посили, що йдуть з нашого Серця, будуть виконані Творцем. Бажайте собі і людям здоров’я, просвітлення та світу на Землі.

Для чого зікри віруючим?

Кожна людина мріє про щось і вважає, що коли заповітне бажання здійсниться, він нарешті стане щасливим. Деякі мріють про багатство, інші про кохання, треті прагнуть піднятися по кар’єрних сходах або домогтися успіху в творчості. Однак при отриманні бажаного, довгоочікувана радість не настає, з’являються нові цілі і мрії.

Душа відчуває розчарування, страх не домогтися успіху в іншій справі. Так може тривати протягом усього життя, нічого не змінюється. Людина відчуває незадоволеність і розуміє, що не може змінити ситуацію. Роки продовжують йти, а щастя ніяк не настає.

Ніхто не замислюється про те, що в світ людина приходить зовсім іншим. Він був створений Всевишнім, щоб бути щасливим. Але гординя заважає це відчути, у людей не виникає навіть відчуття подяки за своє народження. Щоб зрозуміти все це, потрібно привести свою душу в порядок, зрозуміти, що таке гармонія і для чого людина з’явилася на цьому світі. Саме для цього і використовуються зікри в ісламі.

Дана молитва допомагає побачити реальний світ, відчути вдячність до Господа і зрозуміти своє призначення, подякувати планету і Всесвіт за даровану життя. Зікра допомагає заспокоїтися і досягти гармонії, почати дивитися на світ філософськи, прийняти все, що відбувається і забути про свої бажання, позбутися від тривоги і суєти.

різновиди зікри

У культурі ісламу вважається, що потрібно завжди вихваляти Аллаха і дякувати йому. Існує три основних види зікри. Можна проводити їх за допомогою мови, серця або тіла. Як це розуміти? Якщо людина читає вголос імена Аллаха, то він використовує мовне зікр. Саме його використовують всі мусульмани щодня вранці, відразу після пробудження.

В думках людина також повинна завжди дякувати Всевишньому, відчувати з ним безперервний зв’язок. Зікр серця дозволяє молитися без слів. Тут потрібно обов’язково вчитися, адже ніхто не може відчувати руху серця. Ну а ще можна вихваляти Аллаха частинами тіла.

Потрібно постійно відчувати Всевишнього, не робити зла і дотримуватися законів, не піддаватися різним спокусам. Слід читати зікри на арабській мові, але різні народи користуються власними мовами. Ну а зікр, що йде від серця, взагалі не потребує слів.


Групове читання зікри

Зикре користуються всі народи світу, які сповідують іслам. Однак кожен народ має свої особливості. У Чечні виповнюється особливий танець, який відбувається під час хорового співу. Чоловіки рухаються по колу і вимовляють хвалебні пісні Аллаху. Це допомагає наповнити людини силами, забути про тривогу і страх, перестати відчувати втому і гнів.

Ці молитви знайшли популярність під час війни. Люди дивувалися, що чоловіки водять хороводи. Ось тільки ця традиція сталася з глибокої давнини. Чеченці таким чином отримують відвагу. Щоб згодом забезпечувати собі і своєму роду надійний захист. Зікр, який вимовляється хором, робить людей згуртованими і дружними.

Зикре користуються в якості психологічних практик. Молитва життєво необхідна тим, хто проживає у важких умовах. Люди повинні знати про те, що Всевишній пам’ятає про них і обов’язково допоможе. У зикре також беруть участь і воїни, яким постійно доводиться ризикувати власним життям, щоб захищати родичів. Вони повинні бути впевнені в тому, що близька людина не скоїть зрада, а завжди захистить.

Ингушский зікр виглядає трохи по-іншому. У танці також беруть участь тільки чоловіки, але руху можуть відбуватися хаотично. Це також допомагає відчути присутність Всевишнього і його схвалення.


суфійської зікри

Спів, яке відбувається під час танцю, застосовується для виховання духу, організм відчуває чудові вібрації і наповнюється ними. Суфійські зікри можуть бути індивідуальними або масовими. Саме групові зікри привертають до себе величезну кількість уваги, адже вони дуже красиві і ефективні. Суфії переконані, що ці звуки очищають тіло і душу людини, дозволяють наблизитися до Творця.

Також дана практика використовується в цілительстві. При співі зікри можна відчути справжнє блаженство і отримати божественну енергію. Однак варто скористатися допомогою духовного наставника, щоб робити всі дії правильно. Саме ця людина розповість, що робити під час підготовки до заходу для досягнення максимального ефекту.

Вважається, що підготовка до дійства дуже важлива.

У груповому зикре можуть брати участь тільки ті, хто прийняв аскетичний спосіб життя і бажають досягти просвітлення. Слід використовувати ароматичні масла і вбиратися в спеціальний одяг, призначену для ритуалу. Тільки присвячені можуть брати участь в цьому святі. Разом ці люди очищають простір і наближаються одна до одної. Непідготовлені люди не можуть брати участь в священному дійстві.

сенс зікри

Філософія зікри полягає в тому, що людина відкриває себе для Всевишнього. Потрібно щодня читати молитву зікри, щоб налаштуватися на потрібну хвилю. Саме це дозволяє налаштуватися на захід. Суфії прагнуть відчувати серцем зікри. Їм не потрібно говорити слова, слід обов’язково відчувати свою готовність прийняти Всевишнього. У груповому зикре бере участь серце, душа і мова. Всі учасники повинні відчувати єднання один з одним, відчувати зв’язок із Всевишнім, створювати особливу атмосферу.

Багато хто впевнений, що груповий зікр допомагає вирішити проблеми зі здоров’ям. У ритуалі постійно згадуються імена Аллаха. Зікр має на увазі повне зосередження всіх учасників на Всевишнього та відкриття йому. Танець відбувається протягом тривалого часу, щоб всі члени групи максимально сконцентрувалися.

читання зікри

Ті, у кого духовний наставник відсутня, повинні знати особливості читання зікри. Потрібно обов’язково спочатку проговорити «ла илахи ілла-Алахов». Саме ця фраза у мусульман символізує віру. Слід зручно сісти на килимок і схрестити ноги. У групових зикре дервіші повинні кружляти навколо і здійснювати певні рухи.

Потрібно постійно вимовляти імена Аллаха, яких в Корані можна нарахувати майже сто. Потрібно вимовляти їх в певному ритмі, і повністю зануритися в цей стан. Потрібно почекати, коли людина повністю зречеться всього земного і зануриться в спілкування із Всевишнім. Енергія повинна розливатися по всьому тілу. Іноді при груповий медитації люди входять в стан трансу. Однак за цим повинні стежити наставники.


щоденна молитва

Щоб домогтися духовного просвітлення, потрібно пройти дуже важкий і довгий шлях. Однак потрібно з чогось починати, щоб наблизитися до своєї мрії. Потрібно знайти наставника для читання зікр кожен день, але якщо такого немає, то потрібно звернутися до Корану.

Ні в якому разі не можна придумувати тексти самостійно, всі вони згадуються в Корані. Потрібно перераховувати імена Аллаха, які людина пам’ятає. Зікр – це вправа, спрямоване на розвиток духовності. Потрібно домогтися самотності, щоб читати чудові слова.

Людина повинна точно розуміти, для чого він читає зікр. Слід читати молитву непарну кількість разів, думати тільки про Всевишнього і відректися від зовнішнього світу. Через деякий час чоловік відчує світло в області грудей. Тільки тоді можна буде переходити до зикре серця. Однак не варто поспішати пройти на наступний етап, людина повинна відчувати свою готовність.

Коли читати зікри

Коран говорить, що можна постійно вихваляти Аллаха. Не варто чекати певного часу, потрібно це робити, коли виникає бажання. Ось тільки вкрай не рекомендується читання зікри, коли людина неохайно виглядає. Приміщення і тіло обов’язково повинне бути чистим. Страшним гріхом є образа і злість, ненависть. Головне бути відповідальним за свої вчинки і прагнути до мети, тоді можна буде досягти божественного. Молитву потрібно зробити невід’ємною частиною життя.

висновок

У деяких випадках сучасні і цивілізовані люди сприймають релігію абсолютно не так як потрібно. Хочеться, можна і побавитися, а не хочеться, і не потрібно. Однак таке ставлення ніколи не дасть результату. Адже будь-яка релігія має на увазі роботу з душею. Потрібно бути впевненим в успіху і прагнути до єднання з Творцем, тільки тоді все може вийти.

Ссылка на основную публикацию